MADEIRA cvičení

Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour
Veneziatour

ZÁJEZDY SE CVIČENÍM

Poloha:

Chcete-li v krátkém čase a na malé rozloze navštívit několik vzdálených zemí, jeďte na Madeiru.
Madeira oplývá přenádhernou přírodou. Jde o skutečný fenomén. Na rozloze 57x22 km naleznete krajinu podobnou jižní Americe, Skotku, či Novému Zélandu.Na pobřeží nalezneme přímořská městečka i dramatické útesy. Většina ostrova má potom reliéf vysokých hor sahajících do mraků a hlubokých údolí, jimiž protékají dravé říčky s vysokými třpytivými vodopády, podobně jako třeba v Brazílii. Ty se nakonec vlévají do Atlantického oceánu. Náhorní plošiny se jen málo liší od skotské vysočiny. Fialový vřes, mystická mlha a pokojně pasoucí se krávy a ovce. Pokud strmé kopce nejsou upraveny na terasovitá políčka, porůstá je les, tvořený vysokými letitými stromy. Na políčkách nejčastěji rostou banány nebo vinná réva.

Skutečnou raritou je vavřínový prales, který tvoří téměř 30% porostu Madeiry. Původně tento prales pokrýval podstatnou část středomořského pobřeží Evropy, dnes už je ale dochován pouze na několika ostrovech. Podobné vavřínové pralesy  jsou kromě Madeiry k vidění už jen na Kanárských ostrovech.
Snad nejvíce specifickou je madeirská flóra. Madeira je známá jako ostrov orchidejí. Ty však naleznete spíše v botanické orchidejové zahradě a zřejmě na soukromých zahrádkách, nebo na nějakých tajných místech. Řezané květy i sazenice jsou totiž hojně prodávány v městské tržnici ve Funchalu květinářkami v tradičním madeirském kroji. Kromě orchidejí prodávají i další nádherné, vždy čerstvé květiny, které jsou k vidění rovněž ve volné přírodě. Je naprosto kouzelné vidět divoce kvést kaly a strelície.



Ubytování:

hotel Orca Praia 4*
- volné již jen pokoje junior  suite de luxe
www.orcapraia.com  

moderní hotel je postaven podél útesu, kde úžasný výhled na moře poskytuje potěšení a relaxaci,
s přímým přístupem na jedinou sopečnou písečnou pláž Funchalu
je zasazen do amfiteátru, na útesu u moře, s nádherným výhledem na oceán amfiteátr k rozjímání o západu slunce. 

město Funchal vás vítá jako žádné jiné. Dobře naladěný, zelenavý a voňavý,  je  ideálním výchozím bodem pro poznání zbytku ostrova. Funchal, město s více než 500letou historií, má památky, které budete chtít navštívit: muzea, kostely, pevnosti a nemovitosti veřejného zájmu. Kromě hojné povahy je to také město, které se znovu objevuje, o čemž svědčí kulturní projekt „Umění otevřených dveří“ v Historickém centru Santa Maria, kde jeho malované dveře proměňují okolí v „uměleckou galerii“.
Právě z centra odjíždí také funchalská lanovka, další z městských atrakcí, která vede až k farnosti Monte, aby se vrátila dolů ve slavných vozících.  Jeho nádherné zahrady nahradily fenykl, skromnou rostlinu, která v této oblasti hojně rostla a dala městu jméno, čímž mu dodala zvláštní barvu a vůni

Stravování:

snídaně 
pro zájemce lze dokoupit večeře v hotelu

plán pro zájemce skupinově společné večeře v okolí 

CO OCHUTNAT NA MADEIŘE:
Madeira je ideální místo pro gurmány. Kromě exotického ovoce tady můžete ochutnat místní pokrmy z ryb, mořských plodů i masa.
Espada / čti ešpáda/ je tradiční pokrm skládající se z Tkaničnice černé a banánu. Tkaničnice je dravá ryba, má velmi jemné a chutná maso. V syrové podobě ji určitě uvidíte na zmíněném trhu a překvapí vás svou délkou až 1 metr. Kombinace ryby a banánu je opravdu skvělá.
Vynikající ryba, která vypadá jak velký černý had s ostrými zuby. Ryba žije ve velké hloubce, okolo 1 – 1,5 km pod vodou. A při jejím rychlém vylovení na hladinu rybě vylezou oči z důlků. Maso je ale výborné, jemné. Když je ryba dobře vyfiletovaná, nemá téměř žádné kosti. V restauraci si ji můžeš dát v různých variantách. Nejtypičtější je obalená v bylinkovém těstíčku se smaženým banánem nebo jiným ovocem, připravená na víně a nebo jen tak zprudka opečená na pánvi na olivovém oleji s máslem,  určitě ochutnejte , protože ji pravděpodobně jinde než na Madeiře neochutnáte. 
Bife de atum – steak z tuňáka se obvykle připravuje na česneku a olivovém oleji.
Espetada je špíz z hovězí masa na česneku, oleji, soli a másle. Připravuje se grilovaný na dřevě a uhlí.
Připomíná naše ražničí, jenom s tím rozdílem, že na špejli je pouze maso. Ale za to výborné, kvalitní hovězí. Navíc pro lepší a typickou chuť se maso napíchává na vavřínovou větev, na které se potom griluje. Maso se před grilováním krátce naloží do směsi soli, vavřínových listů a česneku. 
Picado jsou hovězí kostky na česneku. Jsou skvělým „sdíleným“ jídlem třeba k pivu. Kousky můžete napichovat na párátka a postupně ujídat
Trochu připomíná masový guláš, může být z různých částí hovězího. Ale přesněji je to maso dušené na víně, zalité vývarem na cibulovém základu, dochucené rajčaty, česnekem a bobkovými listy. Můžete ale natrefit na různé variace, např. s olivami nebo houbami. 
Bolo de caco je tradiční chléb s česnekovým máslem, který připravuje na žhavém kameni nebo uhlí.Než náš chleba připomíná spíše placku podobnou řecké pitě. Pro milovníky různých variant placek ideální volba.
Pastel de nata  
Tato sladká tečka nakonec je  výborná. Je to vlastně portugalská delikatesa, která je dokonce zapsaná na seznamu Unesco. A jelikož Madeira patří pod Portugalsko, mají ji samozřejmě v oblibě i tady. Jedná se o malý sladký koláček z listového těsta a žloutkového krému. Recept vymysleli jeptišky z lisabonského předměstí ve čtvrti Belém. Kdy si lámaly hlavu, co se žloutky, které zůstávaly po zpracování bílků (ty se používali na škrobení prádla). Po čase začali ze žloutků vyrábět tyto luxusní koláčky. Díky bohu za to, teda vlastně díky jeptiškám.

Z nápojů určitě  Poncho
Jedná se o alkoholický nápoj, který můžete ochutnat v několika ovocných variacích. Nejtypičtější a tradiční je citronová příchuť Poncha. Vyrábí se z madeirského bílého rumu, citronové kůry, citronové šťávy, medu a cukru. 
Nikita  je drink připravuje se z piva, džusu, vanilkové zmrzliny a malých kousků ananasu.
Brisa je místní značka nealkoholického nápoje podobné Fantě. Najít ji můžete v různých příchutích, ale ta nejlepší je z maracuji.
Pro pivaře doporučujeme pivo Coral vyrábí se ve Funchalu z českého sladu a chmele.
Ležák Coral Branca má 5,3 % alkoholu, tmavé pivo Coral Tónica 5,1 %.
Madeirské víno  hodně zjednodušeně se dá přirovnat k portskému vínu, které určitě zná více lidí. S tím rozdílem, že to madeirské není červené, ale bílé. Podle barvy spíš oranžové. Tradici má v mořeplavectví, kdy námořníci do sudů přidávali pálenku pro lepší uchování. Víno s pálenkou na lodi na rovníku pak prošlo zahříváním a následným zchlazením. Někdy byly cesty na moři dlouhé a mořeplavci zjistili, že toto vínu v sudu prospívá. Navíc bylo v sudech mnohdy i několik let a když pak víno ochutnali, bylo jasné, že vznikla lahůdka. Oficiálně se jedná o dezertní exotické fortifikované víno a nechává se zrát v sudech min. 3 roky, což je základ. Setkáte se běžně s 5 letými, 10 letými a více letými víny. Proces zahřívání a zchlazení je pro Madeirské víno typické. 

Sport a zábava:

2x denně cvičení - joga, pilates ,aqua 

Odpočinek:

OCEAN SPA
Probuďte své smysly a navštivte nás za jedinečným zážitkem fyzické, duševní a duchovní rovnováhy u moře! Nabízíme řadu obličejů, masáží a terapií, které nasytí vaši pohodu.
Ponořte se do krás přírody a modři oceánu. Užijte si naše estetické služby a pociťte nové oživení a harmonii .

 
 
Pláže:

Hotel má privilegovanou polohu s výhledem na smíšený černý písek a oblázkovou pláž,
nazvanou „Praia do Areeiro“

Ceny:

Výlety:

Okružní výlet východní částí ostrova - středa 
vrchol Pico do  Areeiro, lesopark Ribeiro Frio, tradiční domky 
v  Santaně, zátoka Porto da Cruz a  výrobna rumu, 
výběžek Ponta de São Lourenço  - 45Euro

Okružní výlet západní částí ostrova - neděle
Cabo Girão, Ribeira Brava, přejezd přes náhorní plošinu Paul da Serra s údolím Rabaçal, Porto Moniz a lávové bazény, oblast 
São Vicente a Câmara de Lobos  - 45Euro 

Pěší výlet podél levády - pondělí / sobota 
v  oblasti údolí Serra de Água s  četnými výhledy na  jižní pobřeží a  horské sedlo Encumeada.
Obtížnost: lehká cca 5km   - 27Euro 

Pěší výlet po  původní stezce - čtvrtek / neděle 
v  oblasti Porto da Cruz  s výhledy na severní pobřeží. 
Obtížnost: lehká 5,5km  - 27Euro 

další možnosti aktuálně na místě 

8 denní pobyty s autobusovou nebo leteckou dopravou a programem

Cena zahrnuje:

Leteckou přepravu v turistické třídě včetně tax a příplatků.
Transfery a a dopravu do/od hotelu, 7 noclehů  se snídaní 
česky mluvící průvodce
2x denně cvičení - joga, pilatess, aquaerobic

Cena nezahrnuje:

cestovní připojištění VČETNĚ POJIŠTĚNÍ STORNA 950Kč 

Od 1. 7. 2024 je na Madeiře zavedena povinná pobytová taxa, která je splatná na místě po příjezdu do ubytovacího zařízení. Přibližná výše této pobytové taxy je cca 2 EUR/osoba/noc (hradí se max 7 nocí v jednom hotelu). Taxa se platí pouze za osoby starší 13 let včetně. Upozorňujeme, že výše pobytové taxy může být během sezóny změněna.

Příplatky:

výlety k dokoupení jednotlivě dle vlastního výběru 
skupinově -
okruh východní
okruh západní
návštěva vinařství ve Funchalu - víno Madeira
návštěva tržnice - neuvěřitelný výběr ovoce a květin 

 



Ceník:

16.09. - 23.09.    
23990Kč  snídaně
27990Kč  polopenze
16.9. - 26.9. 
31990Kč  snídaně